Pleasen, ook wel bekend als people-pleasing, is een gedrag waarbij mensen hun eigen wensen en behoeften onderdrukken om anderen te behagen. Dit kan leiden tot een gevoel van ontevredenheid en emotionele uitputting, omdat mensen zich constant bezig houden met het behagen van anderen in plaats van zichzelf.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen pleasers zijn. Sommigen doen dit uit angst voor afwijzing of om aardig gevonden te worden. Anderen doen dit om hun eigen gevoel van waarde te verhogen door de goedkeuring van anderen te verkrijgen. Ongeacht de oorzaak, pleasers hebben vaak moeite met het stellen van grenzen en het uiten van hun eigen wensen en behoeften.

Het is belangrijk om te realiseren dat pleaserschap een keuze is en niet iets waar we mee geboren zijn. Het is mogelijk om te leren hoe je gezonde grenzen kunt stellen en hoe je je eigen wensen en behoeften op een assertieve manier kunt uiten. Dit kan worden gedaan door:

  • Het identificeren van ongezonde gedragspatronen en het leren van gezonde alternatieven
  • Leer hoe je “nee” kunt zeggen
  • Leer om je gevoelens te uiten
  • Leer om je eigen waarde niet afhankelijk te maken van de goedkeuring van anderen
  • Leer om te focussen op je eigen behoeften en wensen in plaats van die van anderen

Pleaserschap kan leiden tot een gevoel van emotionele uitputting en ontevredenheid, maar er is hoop. Door te leren hoe je gezonde grenzen kunt stellen en hoe je je eigen wensen en behoeften op een assertieve manier kunt uiten, kun je leren om een leven te leiden dat echt aansluit bij wie je bent en wat je wilt.

Heb je moeite om een balans te vinden tussen het behagen van jezelf en het behagen van anderen? Voel je je vaak uitgeput en ontevreden omdat je te veel aandacht besteedt aan anderen in plaats van aan jezelf? Tijdens individuele gesprekken help ik je om een gezonde relatie met jezelf en anderen te creëren.

Samen zullen we kijken naar hoe je kunt leren om jezelf prioriteit te geven zonder je schuldig te voelen, hoe je grenzen kunt stellen en hoe je kunt leren om “nee” te zeggen.

Onze individuele gesprekken gaan door in een veilige, warme en betrouwbare omgeving (persoonlijk of online). Samen gaan we dan werken aan het bereiken van je doelen en het creëren van een leven waarin jij je goed en in balans voelt.

Neem nu contact met mij op om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek van een uur en begin vandaag nog met het verbeteren van uw relaties.

Ik kijk ernaar uit je te leren kennen.

Lieve groeten,
Maike