Burn-out is een veelbesproken onderwerp in onze huidige maatschappij. Het is een toestand waarbij iemand zich uitgeput, emotioneel leeg en gedemotiveerd voelt als gevolg van langdurige en intense stress. Het kan zich manifesteren in fysieke, mentale en emotionele symptomen.

Er zijn veel oorzaken van burn-out, zoals werkgerelateerde stress, een ongezonde werk-privébalans, persoonlijke problemen en een gebrek aan controle over je werkomgeving. Ook kan het een gevolg zijn van perfectionisme, waarbij iemand zichzelf onder druk zet om altijd perfect te presteren.

Het is belangrijk om te realiseren dat burn-out iedereen kan overkomen, het geen teken van zwakte of luiheid is en je er niet over hoeft te schamen. Vanuit de beste bedoelingen, en om welke reden ook, heb je te lang veel stress of verantwoordelijkheid gedragen, wat je te veel energie gekost heeft. En je lichaam en geest hebben tijd nodig om daarvan te recuperen.

Er zijn verschillende manieren om burn-out te voorkomen of te behandelen. Hieronder een aantal tips:

  1. Leer je grenzen kennen en stel ze. Dit betekent bv. dat je aangeeft wanneer je niet meer in staat bent om nog meer taken aan te nemen.
  2. Maak tijd voor jezelf. Plan regelmatig tijd in voor ontspanning en plezier.
  3. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn. Dit betekent dat je leert omgaan met stress en leert hoe je jezelf kunt ondersteunen.
  4. Bouw een goed netwerk op. Dit kan bestaan uit vrienden, familie, een therapeut of een coach.
  5. Zoek professionele hulp als je je uitgeput, emotioneel leeg of demotivatie voelt. Een therapeut of coach kan je helpen om de oorzaken van je burn-out te identificeren en om te gaan met de symptomen.

In conclusie, burn-out is een serieus gezondheidsprobleem dat veel mensen treft. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet iets is waar je zelf voor kiest, maar een gevolg van langdurige stress. Door je grenzen te kennen en te stellen, tijd voor jezelf te maken, verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen welzijn, een goed netwerk op te bouwen en professionele hulp te zoeken, kun je burn-out voorkomen of aanpakken.

Ben je op zoek naar een manier om om te gaan met je burn-out? Of wil je meer inzicht in hoe jouw burn-out begon? En/Of wil je dit gewoon voorkomen. Dan is het online programma ‘Burn-out Buster’ (Bob voor de vrienden ;)) precies wat je nodig hebt!

Als (zelfzorg)coach heb ik jarenlange ervaring in het helpen van mensen. Tijdens het online programma gaan we kijken naar je planning, de mogelijke redenen voor je burn-out en leer je grenzen stellen, patronen herkennen, je omringen met de juiste mensen en hoe je in het algemeen omgaat met een burn-out of deze voorkomt. Met behulp van onze simpele maar zeer effectieve methodieken, kan jij zelfstandig weer uit die put van vermoeidheid, uitgeblustheid en pijn kruipen zodat je dat nooit meer moet meemaken.

Op het einde van dit traject beschik je over een duidelijk plan om je leven weer helemaal terug op de rails te krijgen zodat er weer ruimte is om te lachen, genieten, uit te gaan en plezier te maken. OF met energie aanwezig te zijn in het moment, zij het bij je kinderen, je partner, vrienden, familie,…

Of je nu op zoek bent naar praktische technieken en adviezen of je gewoon wilt praten over je ervaringen, dat kan allemaal in het BOB (Burn-out Buster) traject en bij onze unieke BOB-clan. Een groep prachtige en vooral gelijkgestemde mensen die elkaar helpen, steunen, horen, erkennen, …

Graag meer informatie en weten of dit traject bij je past? Plan dan hier een vrijblijvende BOB call met me in en dan ontdekken we het samen. Ik kijk ernaar uit om je te leren kennen.

Lieve groeten,
Maike