In de drukte van het dagelijks leven, waar deadlines, verantwoordelijkheden en to-do lijsten vaak de boventoon voeren, vergeten we soms het belang van simpelweg plezier maken. Als zelfzorgtherapeut ben ik ervan overtuigd dat spelen, lachen en plezier maken cruciale elementen zijn voor het behoud van een gezond mentaal welzijn. In dit artikel gaan we dieper in op waarom deze activiteiten essentieel zijn en hoe je ze kunt integreren in je leven.

Het belang van spelen

Spelen is niet alleen voor kinderen; het is een fundamentele menselijke behoefte die vaak wordt onderschat. Voor volwassenen kan spelen een uitlaatklep zijn voor creativiteit, stressvermindering en het bevorderen van sociale verbindingen. Denk aan je favoriete jeugdactiviteiten – misschien was het musiceren, knutselen, dansen of zelfs verstoppertje spelen. Deze activiteiten kunnen nog steeds waardevol zijn en bijdragen aan een gevoel van vreugde en ontspanning.

Voorbeeld: Stel je voor dat je vroeger dol was op tekenen. Waarom zou je nu niet een schetsboek oppakken en je creatieve kant weer ontdekken? Of misschien waren gezelschapsspelen jouw favoriet – nodig vrienden uit voor een spelletjesavond en geniet van elkaars gezelschap terwijl je samen plezier hebt.

Lachen als medicijn

Het gezegde “lachen is het beste medicijn” is niet zomaar een cliché. Lachen heeft aantoonbare fysiologische en psychologische voordelen. Het vermindert stress, stimuleert de aanmaak van endorfines (gelukshormonen) en versterkt het immuunsysteem. Als vrouwen hebben we vaak te maken met diverse uitdagingen, zoals carrière, gezin en persoonlijke groei. Lachen kan een krachtig middel zijn om de last van deze verantwoordelijkheden te verlichten.

Voorbeeld: Plan een avondje stand-up comedy of bekijk een komische film. Lachen met vrienden versterkt niet alleen jullie onderlinge band, maar het brengt ook een broodnodige lichtheid in het leven.

Plezier als zelfzorg

Zelfzorg is niet alleen gericht op serieuze inspanningen, zoals meditatie en therapie. Het omvat ook activiteiten die ons simpelweg vreugde brengen. Plezier maken is een vorm van zelfzorg die vaak over het hoofd wordt gezien. Door bewust tijd te besteden aan activiteiten die je gelukkig maken, investeer je in je eigen welzijn.

Voorbeeld: Denk aan een hobby waar je vroeger van genoot en herontdek de vreugde ervan. Of het nu gaat om dansen, koken of tuinieren, maak tijd vrij in je agenda om jezelf te verwennen met activiteiten die je vervullen met blijdschap.

In conclusie, spelen, lachen en plezier maken zijn geen luxe, maar essentiële ingrediënten voor een gezond mentaal welzijn. Als vrouwen moeten we onszelf toestaan om de vreugde van het leven te ervaren, zelfs te midden van onze dagelijkse verantwoordelijkheden. Dus, dames, maak tijd voor plezier – het is een investering in je eigen geluk en welzijn.

Denk je nu? Allemaal goed! Maar daar heb ik gewoon geen tijd voor?

Dan biedt het online programma ‘FreeSpirit’ daar een antwoord op. Je gaat bepalen wat je echt wilt, leert praktische methodieken en stelt prioriteiten en grenzen om dat waar te maken.

Je leert om te gaan met angsten, saboteurs en afleiding zodat je doelgericht aan de slag gaat. Zo blijft dat vrije, speelse, mooie leven gaan droom maar wordt het je dagelijkse realiteit.

Ga weer leven vanuit vrijheid, onbezonnenheid en plezier zoals je deed als kind. Want dat kan! Daar ben ik het bewijs van. En al wat ik weet en deed zit samengevat in dit programma.

Tot snel.

Vragen? Stel ze hier.

Veel liefs
Maike