Denk je nu? Nu is ze echt helemaal zot geworden?
Lees dan eerst even verder vooraleer je me die stempel geeft. Denk je er na het lezen van deze blog nog hetzelfde over dan geef ik je de toestemming om me zot te verklaren. 😉

Vooraleer ik je uitleg waarom een burn-out een zegen zou kunnen zijn, wil ik je graag een verhaal vertellen. Dan zal je begrijpen waarom ik zo een uitspraak durf te doen.

Al meer dan 14 jaar heb ik de eer om met heel veel jongeren en volwassenen te werken (later verwijs ik naar hen als ‘ze’), stuk voor stuk prachtige mensen die moedig genoeg zijn om hun kwetsbaarheid te tonen en op zoek te gaan naar hulp. Maar wat mij opviel in al die jaren, is dat velen van hen zich onbegrepen, een beetje nutteloos, ongehoord of ongezien voelden. Ze verlangden naar verbinding, naar zinvolle invulling en iemand die simpelweg naar hen en hun pijn kon luisteren, zonder oordeel.

Het gebrek aan verbinding met zichzelf en anderen bleek een rode draad te zijn in vele verhalen. Ze hadden een klein netwerk of hun omgeving was er niet voor hen zoals ze het nodig hadden.
Ze worstelden met het beantwoorden van vragen over wat hen gelukkig maakte of energie gaf, maar ook met het vinden van zingeving in hun leven. Vaak wisten ze niet meer waarom ze deden wat ze deden. Dan kreeg ik antwoorden als;  

“ik weet het niet?”
“omdat het zo hoort?”
“omdat ik het zo geleerd heb?”
“omdat dat zo van mij verwacht wordt?

Gelukkig had ik in mijn job de ruimte om naast praten ook samen dingen te doen om antwoorden te bekomen, maar ondertussen viel me nog iets op…

Tijdens activiteiten die ze niet leuk vonden, was er veel geklaag, leek het energieniveau lager en gaven mensen sneller op.
Zie je het al voor je? Hoe die jongeren daar tegen een muur hingen en weigerden mee te doen? Of hoe volwassenen plots ineens net iets vaker naar het toilet moesten dan anders. Gewoon om wat minder van dat werk te moeten doen? Stiekem misschien ook een beetje herkenbaar voor jou?

Doorheen mijn carrière heb ik zowat alle trucjes in het boek gezien denk ik. Ongelooflijk hoe creatief mensen worden als ze iets niet willen of zich oncomfortabel voelen, ik heb er althans veel van opgestoken.
Daarbovenop gaf het me ook een mooie inkijk in welke impact werk, dag invulling of de taak die je doet kan hebben op je humeur, energieniveau en doorzettingsvermogen. Ik kan je zeggen ik reed liever naar huis met iemand die net een leuke activiteit/taak deed dan een minder leuke. If you know what I mean. 😊

Maar laat ons nu even kijken naar wat er gebeurde als ze wel iets deden dat ze leuk of nuttig vonden… want ja! Er was ook een lichtpuntje. Telkens wanneer ze iets deden waar ze echt van genoten, zag ik hen oplichten. Het maakte niet uit hoe klein de activiteit was, zolang het hen vreugde bracht, voelden ze zich weer levendig. Ogen begonnen te fonkelen, mopjes werden gemaakt en de sfeer was losser/uitbundiger. Werk was sneller afgerond, ze vroegen zelfs vaak nog taken bij. Al fluitend gingen ze door de dag en soms had ik moeite om hen bij te benen. Stel je dat voor. Ik die daar sta te zweten en zwoegen om al dat enthousiasme bij te benen. Ja, het is me echt overkomen en meer dan eens!

Het gebeurde ook dat ik dingen niet begreep of niet zo goed kon en hulp nodig had. Het was op die momenten dat me nog iets begon op te vallen…
Wanneer mensen de kans kregen om hun kennis te delen of anderen te helpen, bloeiden ze hé-le-maal open. Op die momenten werden ze (h)erkend, gehoord en gezien en het verschil was overduidelijk. Ze werden letterlijk een lichtere versie van zichzelf. Een versie dat plezier had, kon lachen, zorgen even vergat en gewoon even hier en nu bezig kon zijn met die taken.

Van nature veranderden ze in een coach die ondersteuning en ja, soms zelfs aanmoediging bood. Ik mocht vanop de eerste lijn ervaren dat mensen elkaar echt willen helpen, zich nuttig voelen als ze iets voor een ander kunnen betekenen EN zelfs voldoening halen uit de groei die ze observeren bij anderen daardoor. Samewerken kreeg voor mij plots een veel diepere laag. Want wat als helpen op zich gewoon al bijdraagt aan je eigen welzijn? Ik zag het gebeuren, mocht het ervaren en vooral de energie voelen stromen die daar ontstond. Waarom doen we daar dan niet gewoon meer van? Elkaar een compliment geven, vragen of we iets kunnen betekenen voor een ander maar ook dat compliment of hulp aanvaarden is al waardevol. En dat is niet gemakkelijk I know. Been there!

Maar volgens mij zou dat een groot verschil maken op hoe we ons allemaal voelen. Want wat denk je dat er gebeurt als jij geeft vanuit liefde? 🙂

Al mijn observaties brachten me uiteindelijk tot een andere belangrijke conclusie: bijdragen aan de maatschappij en het gevoel hebben nuttig te zijn, zijn essentiële elementen voor ons welzijn.
Maar volgens mij zou dat een groot verschil maken op hoe we ons allemaal voelen. Want wat denk je dat er gebeurt als jij geeft vanuit liefde? 🙂

Al mijn observaties brachten me uiteindelijk tot een andere belangrijke conclusie: bijdragen aan de maatschappij en het gevoel hebben nuttig te zijn, zijn essentiële elementen voor ons welzijn.

Gedreven door deze inzichten ging ik aan de slag. Ik creëerde een systeem, de FreeSpirit-methode, waarin ik mensen hielp antwoorden te vinden op de belangrijke levensvragen: wie ben ik, wat geeft mij energie/zingeving en hoe kan ik meer bijdragen aan de wereld om mij heen? Daarbij ook stilstaand bij de manieren waarop je jezelf saboteert natuurlijk. En wat was dat er ‘boenk’ op.

Deze reis van zelfontdekking en groei heeft vele van mijn prachtige klanten getransformeerd. Door zichzelf beter te begrijpen, het gevoel te hebben zinvol bezig te zijn en zo automatisch bij te dragen aan de maatschappij, ervaren ze een diepgaander gevoel van geluk en vervulling. De inzichten die ze hebben opgedaan, hebben hen geholpen om op een andere manier in het leven te staan, met meer vrijheid, innerlijke rust en verbinding.

Denk je nu: “Ja Maike, dat kan jij wel zeggen!”. Fijn dat jij zo een kritische lezer bent. Daarom geef ik graag nu even de pen door aan Melissa. Want het allerliefst laat ik mijn klanten zelf aan het woord, net zoals in onze online groepsessies.

Dus hier even een klein intermezzo van één van die dappere dames. Melissa deelde haar ervaring in een ontroerende review. Ze schreef:

Lange tijd heb ik me laten leiden door angst voor gebrek aan geld. Ik combineerde een fulltime job met jonge kinderen. Ik was moe en leek steeds minder te genieten van wat ik had. Het liefst wilde ik gewoon vluchten van mijn realiteit maar dat ging niet dus koos ik ervoor om hulp te zoeken. Zo kwam ik Maike en “FreeSpirit” tegen. Dit deed mijn ogen opengaan en leerde ik op een andere manier met mijn tijd en leven omgaan. Nu geniet ik weer van wat ik heb i.p.v. te willen vluchten en daar ben ik heel blij om.
Ik voel me meer mezelf en gelukkig. Mijn kinderen hebben weer een blije mama, mijn man weer een leuke vrouw en vol positieve energie werk ik nu elke dag aan mezelf.”

Melissa’s woorden weerspiegelen de transformatie die velen doormaken wanneer ze de moed vinden om naar zichzelf te kijken en de nodige stappen te zetten richting een leven dat écht vervullend is. Het is daarom mijn diepste overtuiging dat zelfs de moeilijkste momenten, zoals een burn-out, maar ook een traumatische gebeurtenis of andere crisis, ons de kans bieden om te groeien en bij te leren over onszelf.

Want wat als burn-out een manier van je lichaam is om aan de noodrem te trekken. Dat je door gebrek aan verbinding met jezelf, je behoeftes en verlangens al een te lange tijd voorbij gaat aan wat je echt nodig hebt.

Die rust, ontspanning, iets leuks doen,… dat de automatische piloot functie waarin je staat, beslist dat daar geen tijd of ruimte voor is? Dat daardoor net die zingeving en het kunnen bijdragen aan het grotere geheel wegvallen en de negatieve impact op je welzijn te groot wordt. Dan is de diagnose ‘burn-out’ een kans om het vanaf nu anders aan te pakken. Dan verplicht die overweldigende en verpletterende vermoeidheid je ertoe om eindelijk de rust te nemen die je nodig hebt, om de leuke dingen te doen die energie geven zodat je er stapje voor stapje weer bovenopkomt. En dan kan burn-out een zegen zijn, ALS je ervan leert.

En  dan begon mijn hoofd te tollen ‘wat als FreeSpirit dan zelfs kan bijdragen aan het voorkomen van een burn-out?’ Het biedt ondersteuning in het bepalen van je noden, te achterhalen wie je bent en waar je naar verlangt. Wat je energie geeft en hoe je tijd kunt maken om daar meer van te doen zodat je veerkracht en draagkracht vergroot. EN je hoeft het niet alleen te doen want ik sta je stap per stap bij in je proces.

Toen zag ik het licht: Wat als dat de bijdrage is die ik hier te leveren heb aan de maatschappij en mijn omgeving? Dan moet ik dit naar buiten brengen, want iedereen verdient een leven waarin ze blij wakker worden.

Voel je daar de druk op mijn schouders al wat groter worden? Het zweet in mijn handen toenemen en mijn hart sneller kloppen?
Een korte periode kon ik mijn missie en dat idee nog wat negeren, wegens te druk bezig met individuele begeleiding, in mijn praktijk. Altijd een goede keuze eh, je dromen gewoon wat onderdrukken omdat ze te spannend zijn?! Of toch maar niet? Hoe ga jij daarmee om?

Al snel werd duidelijk dat al die vrouwen met hun drukke agenda’s ook wel is gebaad zouden kunnen zijn met een online platform waar ze ten alle tijde praktische tools en kennis ter beschikking hebben. Zo kunnen ze meteen doelgericht aan de slag op momenten dat ze er tijd en mentale ruimte voor voelen. Er bleek best wel wat behoefte aan autonomie en flexibiliteit in tijd en ruimte.

Dan werd het warm onder mijn voeten. Ik besefte dat ik nu geen excuus meer had om dat idee niet uit te voeren, dat het tijd was om mijn kennis samen te brengen in  6 praktische modules. Dat voelde echt heel spannend aan!

Ruik je mijn angstzweet? Hoor je hoe mijn kaken zich op elkaar klemden? Hoe mijn hoofd met vanalle excuses kwam waarom ik dat niet kon?

Na een diepgaand gesprek met mezelf en dat kritisch stemmetje in mijn hoofd, besloot ik niet te luisteren naar angst en het toch te doen. Ik bouwde de FreeSpirit-methode om naar een online traject en voor ik het wist was FreeSpirit, zoals het nu bestaat, geboren.

Nu kan elke vrouw op haar eigen tempo en op het moment dat het haar uitkomt aan de slag gaan met en voor zichzelf. Zo kiest iedere klant zelf wanneer, waar en hoe ze aan zichzelf en haar toekomst werkt. Ja dat lees je juist, dus ook in je pyjama met een zak chips erbij. Kan allemaal. Doe vooral wat voor jou werkt terwijl je als een dappere krijger aan je toekomstvisie bouwt.

Die luxe kan ik in mijn praktijk niet bieden. Daar dragen we wel kleren en werken we met afspraken. En vandaag bepalen hoe jij je binnen 2 weken zal voelen (of je dan energie of goesting zult hebben om aan jezelf te werken) is nu eenmaal niet mogelijk. Later besefte ik pas dat er zo weer een horde werd weggenomen in het groeiproces. Een win win win dus.😊

Dankzij al mijn ervaring, onderzoek en kennis is mijn missie alleszins heel duidelijk geworden. Zoveel mogelijk vrouwen helpen met vertragen en hen eraan te herinneren hoe mooi, krachtig en vrij ze zijn. En dat door hen stap voor stap bij te staan in het proces om weer te verbinden met zichzelf en de dingen die energie geven of waar ze gelukkig van wordt. En dat zonder schuldgevoel, verplaatsing of extra stress. Want I know! Daar hebben we al meer dan genoeg van.

Dussss lieve vrouw…

– Ervaar jij ook moeite met het beantwoorden van die vragen in deze blog?
– Wil jij weten of de FreeSpirit-methode iets voor jou is?
– Wil jij ontdekken op welke manier jij meer rust kunt ervaren in je leven?
– Wil je me graag spreken of je vragen stellen?

Voel je dan vrij om je aan te melden, via de knop hieronder, voor het gratis webinar ‘van rust naar drukte’ en dan leg ik het je daar graag verder uit. Want een wereld vol ontspannen vrouwen of mama’s is ook een wereld vol gelukkige kinderen die een mooie toekomst tegemoet gaan. En dat wil ik graag! Voor jou, je kind(eren), mijn kinderen en alle anderen.


Dus doe mee en draag op die manier al bij aan een mooiere wereld waarin mensen zich gehoord en gezien voelen. Qua zingeving kan dat tellen eh. 😉

Veel liefs
Maike
je zelfzorg & mindsetcoach