Zitten jullie ook weleens vast in de draaikolk van het dagelijks leven? Een achtbaan van verplichtingen, deadlines en to-do lijsten die lijken te groeien met de snelheid van een onbeheersbare wervelwind? Ik kan me voorstellen dat velen van jullie, net zoals ikzelf, soms verstrikt raken in deze ratrace van het moderne bestaan.

Vandaag wil ik het hebben over iets dat we vaak verwaarlozen in deze hectiek: onze gevoelens. Ja, die ongrijpbare, soms overweldigende, maar oh zo belangrijke emoties die ons vertellen wat er écht in ons leeft. We zijn vaak zo druk bezig met het afvinken van taken en het voldoen aan verwachtingen dat we vergeten om even stil te staan bij wat we eigenlijk voelen.


De drukbezette vrouwen

Daar zitten we dan, achter onze laptops, telefoons in de aanslag, multitaskend alsof ons leven ervan afhangt. De agenda puilt uit, de e-mails blijven binnenstromen, en er lijkt altijd nog een taak te zijn die gedaan moet worden. We rennen van de ene verplichting naar de andere, zonder een moment van rust.

In deze hectiek lopen we vaak het risico om onze gevoelens te negeren. We duwen ze weg, verstoppen ze diep onder een laag van “Ik heb geen tijd voor dit nu”. We drukken op de pauzeknop voor onze emoties, denkende dat we er later wel naar zullen kijken, wanneer de tijd rijp is. Maar die tijd komt vaak nooit, nietwaar?

Het gevaar van emoties onderdrukken

Wat er gebeurt als we voortdurend onze gevoelens onderdrukken, is dat ze niet verdwijnen. Nee, ze sluimeren onder de oppervlakte, wachtend om gehoord en gezien te worden. En terwijl ze daar liggen, verzamelen ze kracht. Ze groeien, ze veranderen, en uiteindelijk komen ze naar boven als een vulkaan die uitbarst.

Het onderdrukken van emoties kan een tol eisen op zowel ons mentale als fysieke welzijn. Het kan leiden tot stress, angst, prikkelbaarheid, en zelfs tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn of vermoeidheid. We lopen rond als tikkende tijdbommen, niet wetend wanneer de volgende uitbarsting zal plaatsvinden.

Het belang van doorvoelen

Daarom pleit ik vurig voor het belang van gevoelens doorvoelen. Ja, het kan eng zijn. Ja, het kan ongemakkelijk zijn. Maar het is zo, zo noodzakelijk voor onze innerlijke rust en vrede.

Stel je voor dat je een vriendin hebt die altijd naar je luistert, ongeacht wat je te zeggen hebt. Ze oordeelt niet, ze probeert je niet te fixen, ze is er gewoon. Dat is wat er gebeurt wanneer we onze gevoelens doorvoelen. We worden onze eigen beste vriendinnen, die luisteren naar onze diepste zelf.


Hoe kunnen we dit toepassen?

Dus, lieve vrouwen, laten we een pact sluiten om onze gevoelens niet langer te negeren. Laten we, te midden van de chaos van het leven, een moment nemen om te ademen, te voelen, en te luisteren naar wat er in ons leeft.

Hier zijn een paar eenvoudige manieren om dit te doen:

  1. Mindfulness en Meditatie: Een paar minuten per dag nemen om stil te zijn en naar binnen te keren kan wonderen doen voor het doorvoelen van onze gevoelens.
  2. Schrijf het van je af: Een dagboek bijhouden of gewoon wat gedachten op papier zetten kan enorm helpen bij het verwerken van emoties.
  3. Creatieve uitingen: Schilderen, tekenen, schrijven, dansen – welke creatieve expressie dan ook kan een krachtige manier zijn om emoties te uiten.
  4. Zoek steun: Praat met een vriendin, een coach, of een therapeut. Delen wat er in je leeft kan enorm opluchten en je helpen om je gevoelens een plek te geven.

Slotgedachte

Dus dames, laten we niet langer onze gevoelens wegstoppen onder een laag van drukte en verplichtingen. Laten we ze omarmen, doorvoelen, en hen de ruimte geven die ze verdienen.

Want wanneer we de moed hebben om onze gevoelens te omarmen, creëren we ruimte voor innerlijke rust, vrede, en een dieper begrip van onszelf.

Veel liefs
Maike