Lieve dames,

Vandaag wil ik het hebben over iets waar we allemaal weleens mee te maken hebben: schuldgevoelens. Het is als een schaduw die soms over ons heen valt en ons dwingt om na te denken over wat we anders hadden kunnen doen. Of het nu gaat om onze carrière, onze relaties of zelfs de manier waarop we voor onszelf zorgen, schuldgevoelens kunnen als verstikkend aanvoelen en aan ons knagen.


Schuldgevoelens zijn complex en kunnen op verschillende manieren ontstaan. Soms komen ze voort uit onrealistische verwachtingen die we onszelf opleggen, terwijl op andere momenten externe druk en sociale normen ons dwingen om aan bepaalde standaarden te voldoen. Het kan ook voortkomen uit het gevoel van niet genoeg zijn, wat ons laat twijfelen aan onze keuzes en acties.

De impact van schuldgevoelens op ons dagelijks leven is vaak enorm. Ze kunnen leiden tot stress, angst en zelfs fysieke klachten. Het is alsof we constant een onzichtbare last met ons meedragen, waardoor het moeilijk wordt om echt van het moment te genieten.

Ik neem je even mee in een persoonlijk voorbeeld om dit te duiden.
Onlangs had ik nog iets af te werken maar was het al tijd om Nel op te pikken van school. Ik probeerde het toch nog snel te doen ookal stond ik al onder tijdsdruk.
Resultaat? Ik stond te laat aan school en het werk was door de stress niet afgeraakt. Ik voelde me lastig en gestresseerd waardoor ik minder geduld had met Nel. Ze was ook moe, en je kent dat wel als je kinderen moe zijn, dan lijken ze soms het omgekeerde te doen van wat je vraagt.
Lang verhaal kort. Ik verlies mijn geduld en roep dat we weg zijn.
Nel huilend mee naar huis, ik met een knoop in mijn maag op de fiets en thuis wil ik het goedmaken. Werk laat ik voor wat het is en spendeer mijn tijd aan haar, terwijl mijn hoofd toch nog een beetje bij het werk zit… Gevolg? ook niet echt genieten van dat moment samen.


Maar laten we niet vergeten hoe ongelooflijk veerkrachtig we als vrouwen zijn. Laten we samen de kracht vinden om die last van schuldgevoelens van onze schouders te werpen. Hier zijn een paar praktische oefeningen die je kunnen helpen:

Zelfreflectie en Zelfcompassie

Zelfreflectie en zelfcompassie zijn essentiële stappen op onze reis naar het loslaten van schuldgevoelens. Het is belangrijk om onszelf de ruimte te geven om onze gedachten en gevoelens te onderzoeken, zonder oordeel.

Zelfreflectie begint met het stellen van vragen aan onszelf. Waar komen deze schuldgevoelens vandaan? Zijn ze gebaseerd op realistische verwachtingen? Soms ontdekken we dat we te streng zijn voor onszelf, dat we onszelf vergelijken met onrealistische maatstaven, of dat we de lat te hoog leggen.

Het is oké om te erkennen dat niemand perfect is. Zelfcompassie is de sleutel tot het omarmen van onze menselijkheid. Hoe zouden we een goede vriendin behandelen in dezelfde situatie? Waarom zouden we niet dezelfde vriendelijkheid en begrip aan onszelf geven?

Jezelf rust en tijd gunnen

Vaak zijn schuldgevoelens het gevolg van het gevoel dat we niet genoeg doen. We hebben het idee dat we altijd “aan” moeten staan, altijd productief moeten zijn, altijd voor anderen moeten zorgen. Maar laten we niet vergeten dat het oké is om rust te nemen.

Het is oké om een stap terug te doen, even te pauzeren en voor jezelf te zorgen. Dit betekent ook dat we realistische doelen moeten stellen. We hoeven niet alles perfect te doen. Het is belangrijker om gezonde grenzen te stellen, prioriteiten te stellen en onszelf de ruimte te geven om te groeien.

De kracht van vergeving

Een belangrijk aspect van het loslaten van schuldgevoelens is ook het vermogen om jezelf te vergeven. We maken allemaal fouten, we nemen verkeerde beslissingen, we vallen en staan weer op. Maar dat is oké.

Vergeving betekent niet dat we de gevolgen van onze acties negeren. Het betekent dat we onszelf toestaan om verder te gaan, om te leren van onze ervaringen en om te groeien als mens.

De zelfliefdetest

En nu, lieve vrouwen, wil ik jullie wijzen op iets waardevols: de gratis zelfliefdetest. Dit is een krachtige tool die je kan helpen om te ontdekken hoe het gesteld is met jouw zelfliefde en zelfcompassie.

Doe de zelfliefdetest en geef jezelf de ruimte om eerlijk te zijn. Het is een kans om jezelf beter te leren kennen, om te zien waar je nog mag groeien en om concrete stappen te zetten naar meer zelfliefde en acceptatie.

Ik nodig je uit om de test te doen en te zien wat het voor jou kan betekenen. Laten we samen op weg gaan naar een leven waarin we onszelf liefhebben, accepteren en waarderen, zonder de last van schuldgevoelens.


Het belang van jouw verhaal

Elke vrouw heeft haar eigen verhaal als het gaat om schuldgevoelens. Door deze verhalen te delen, voelen we ons minder alleen. We realiseren ons dat we niet de enigen zijn die worstelen met deze gevoelens.

Dus laten we praten, luisteren en elkaar ondersteunen. Laten we samen de kracht vinden om de last van schuldgevoelens van onze schouders te werpen en te stralen in onze authentieke pracht. Dit kan door deel te nemen aan de Soul Revival Sessions.

Meld je aan, deel je verhaal met gelijkgestemde vrouwen en laten we samen groeien naar een leven vol zelfliefde, acceptatie en innerlijke rust.

Ik geloof in jou, lieve vrouw. Jij verdient alle liefde en geluk in de wereld. Laat het los, omarm jezelf en zie hoe je leven transformeert. 🌸✨

Veel liefs
Maike