Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Het moment waarop héél wat mensen starten met goede voornemens. Ben jij ook al aan de slag met je nieuwe voornemens? Of zijn ze al een weekje uitgesteld?
Wendy van Jouw Mojo & ik namen samen een interessante podcast op waarin wij jou vertellen waarom de meeste voornemens mislukken. En uiteraard vertellen we daarin ook hoe je wel tot een duurzame verandering kan komen.
Ben jij benieuwd naar onze aanpak? Luister dan zeker naar onze 1ste podcast – Goede voornemens uit onze reeks: Een nieuw jaar, een nieuwe IK? Wil je het liever lezen, dan hebben we deze podcast ook uitgeschreven hieronder.
Veel luister/leesplezier! En deel gerust je mening hierover in de comments.
Voor de lezers onder ons:
Wij zijn Wendy van Jouw Mojo en Maike van Natural Softie en wij delen een inspirerende missie; vrouwen terug in hun volle kracht zetten. Zodat ze beter voor zichzelf zorgen en een mooier leven kunnen uitbouwen voor zichzelf.
Waarom deze podcast opnemen?
Wij nemen deze podcast op omdat we voor het begin van 2024 staan. De moment waarop mensen weer vol moed aan goede voornemens beginnen. Maar onderzoek toont aan dat 80% van die goede voornemens uiteindelijk niet worden behaald en dat willen wij graag anders zien! Gedrag of gedachten veranderen gebeurt niet door het een paar keer te zeggen. Maar wel door te achterhalen van waar ze komen in de eerste plaats, en dat willen wij graag toelichten tijdens de volgende 5 podcasts. Want wil je tot duurzame verandering komen dan is het belangrijk om de kern aan te pakken en dat is waarom wij zo geloven in een holistische aanpak. Hoe? Ontdek het samen met ons tijdens deze aflevering. Wij zijn alvast super enthousiast.
Waarom mislukken de meeste voornemens?
Eerst en vooral vertel ik jullie graag iets over de werking van ons brein. Volgens mij is niet iedereen daar even goed van op de hoogte. Maar wij hebben dus een bewust brein en een onbewust brein. En het is heel interessant om te beseffen dat ons onbewust brein verantwoordelijk is voor 95% van ons handelen. En ons bewust brein, dus wat wij bewust beslissen en willen hier slechts voor 5% tussen zit.
In onze huidige maatschappij wordt er heel veel belang gehecht aan onze ratio en aan intelligentie, we leren eigenlijk om totaal voorbij te gaan aan ons gevoel en maken vooral gebruik van die 5% van het bewuste brein. Dus als jullie aan de slag gaan met die goede voornemens puur vanuit de wil, dan vraagt dat eigenlijk een enorme wilskracht om dit te doen slagen. Want je werkt maar met 5% van je brein. Werken met enkel en alleen het bewuste brein, is eigenlijk enkel gebruik maken van het tipje van de ijsberg. Je blijft aan de oppervlakte van de kwestie.
Als je dan weet dat 95% van ons handelen door ons onbewust brein wordt bepaald dan is het geen verassing dat als je een bepaald gedrag/gevoel wil veranderen dat je dan met het juiste brein aan de slag gaat en dat is je onbewuste brein. In dit brein zitten al jouw ingesleten patronen, je oude pijnen, belemmerende overtuigingen, onverwerkte en onderdrukte emoties, ….
Die goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn vaak slechte gewoontes of zelfs verslavingen waar we graag vanaf willen. In plaats van te beslissen ik stop ermee, is het eigenlijk veel interessanter om jezelf de vraag te stellen.. hoe kom je aan deze slechte gewoonte? Of wanneer speelt deze gewoonte op? In welke situatie? Vaak gaat zo een slechte gewoonte of een verslaving over het niet willen voelen, afleiding zoeken, bevestiging of vreugde buitenaf zoeken, … Het is veel nuttiger uzelf die vragen te stellen i.p.v. te beslissen ik rook niet meer bv. … De slaagkans op die manier is ook gewoon heel laag als je dat gewoon vanuit je wilskracht wil gaan realiseren.
Sommigen zullen er ongetwijfeld toch al in geslaagd zijn om af te komen van een bepaalde slechte gewoonte met het bewuste brein en die 5%… Maar jammer genoeg krijg je hier vaak een andere gewoonte voor in de plaats. Zo ga je dan van een rookverslaving naar een sportverslaving. Wel een gezondere variant, maar nog steeds een verslaving. Het is en blijft het weglopen van, afleiding van.
De vraag is wat kan je dan wel doen? Met jouw onderbewuste, je gevoel aan de slag gaan. Waar komt deze slechte gewoonte of verslaving vandaan? Je onderbewustzijn kan jou helpen te ontdekken vanwaar deze verslaving komt. En eens je weet waar ze vandaag komt kan je er ook effectief mee aan de slag. Zolang je de emotie onder een verslaving of slechte gewoonte niet blootlegt komt er gewoon een andere in de plaats. En verdwijnen je goede voornemens al heel snel als sneeuw voor de zon…
En als je je nu afvraagt van maar hoe doe ik dit dan? Ik doe dit via 1op1 Nei-sessies met behulp van de biotensor. De Biotensor is een energetisch meetinstrument waarmee ik contact kan maken met jouw onderbewustzijn. Door gerichte vragen te stellen gaan we samen op die manier op zoek naar de emotionele blokkades of patronen die onder jouw slechte gewoonte of verslaving schuil gaan. We brengen ze naar je bewustzijn waarna we deze ook gaan loskoppelen. Een super efficiënte en krachtige techniek om met je onderbewuste aan de slag te gaan. De emotionele belasting hier af halen is een superbelangrijke en een stap die niet mag overslagen worden. Maar daarnaast kan het creëren van nieuwe gewoontes best uitdagend zijn. Maike neemt je hier in het volgende stukje in mee.
Waarom het onbewuste naar het bewuste halen?
Elk van ons is belast met een ‘ego’, een kritisch stemmetje in ons hoofd dat ons veilig wil houden. Ons brein heeft eigenlijk maar twee taken en dat is overleven en voorplanten.
Om jou veilig te houden heeft je brein doorheen je leven geleerd in welke situaties jij kunt overleven en wil je dan ook kosten wat het kost in diezelfde situaties houden want die zijn voorspelbaar en dus veilig. Wil jij veranderen… Dan moet je uit je comfortzone komen en DAT is niet veilig. Wil jij iets nieuws uitproberen in je leven, wat goede voornemens vaak zijn dan kan je al meteen vanaf het begin op heel veel weerstand botsen. Dan komt je ego met allerlei excuses waarom vandaag niet de dag is.
Als ik zometeen een voorbeeld geef, zal het meteen heel herkenbaar klinken. Je nam jezelf voor om meer te gaan sporten, maar dan valt de avond, is de afwas net gedaan en lonkt die zetel… Je denkt (hoor dus je ego zegt: bwoa een keertje niet gaan is niet zo erg, ik heb vandaag al veel gewandeld op het werk. Beweging genoeg gehad dus… En wat doe je? JE kruipt in de zetel. Een uur later ben je teleurgesteld in jezelf (dat is een onaangenaam gevoel) grijp je naar een zak chips om dat gevoel ook te verdoven. Hoe voel je je de volgende dag? Teleurgesteld? Alsof je gefaald hebt? Terwijl je eigenlijk niet bewust gehandeld hebt, maar je bijna volledig door je onderbewuste hebt laten leiden.
Als je naast dat kritisch stemmetje ook nog is onbewuste overtuigingen hebt als; ik ben niet sportief, ik ga er belachelijk uit zien in die sportkledij, ik hoor niet in een fitness, mensen gaan met mij lachen… dan zijn dat allemaal onderliggende drijfveren om niet tot sporten te komen. En zal je dus telkens een intern gevecht met jezelf moeten voeren om toch te gaan.
Als je dan weet dat om van nieuw gedrag een routine te maken het belangrijk is om dit 21 dagen na elkaar te herhalen zodat gedrag een gewoonte kan worden. Telkens je je sportroutine onderbreekt, neemt de kans op routine dus af.
Als zelfzorgtherapeut ben ik ervan overtuigd dat het bewust maken van het onderbewuste dus een essentiële sleutel is tot duurzame verandering in gedrag en gedachten. Als je weet dat maar 5% in je bewustzijn zit, kan je er dus vanuit gaan dat je heel veel gedrag stelt op automatische piloot. Zonder daar bewust mee om te gaan of zelf nog na te denken vanwaar het komt.
Denk maar aan autorijden. In het begin moet je heel goed focussen en kan de radio al te veel afleiding zijn. 5 jaar later beweeg je je handen en voeten zonder erover na te denken en kom je vanzelf op je bestemming. Bij autorijden is dat automatisme een meevaller maar bij omgaan met emoties of gedrag bv is dat iets helemaal anders. Want als het automatisme werd dat telkens je je ongemakkelijk voelt je, je begint te scrollen of eten. Dat wanneer je je eenzaam voelt je gaat shoppen,… Dan zitten we weer in het water van verslavingen, waar Wendy straks meer over vertelt. En zolang je gedrag gestuurd wordt vanuit onbewuste processen, is het moeilijk om ‘controle’ te krijgen over je gedrag. Dan kan je nu wel zeggen dat je vanaf 2024 meer gaat sporten maar door het een paar keer te zeggen, zal je dat geloofsysteem niet veranderen.
Je brein maakt geen onderscheid tussen realiteit of fictie en is telkens op zoek naar bewijs voor wat je (onbewust) gelooft dus als je opgeeft en jezelf bewijst dat je het niet kan. Bevestig je dat in je brein waardoor het dat steeds meer gaat geloven en het dus nog moeilijker wordt om gedrag te veranderen.
Het leuke daaraan is dat als je brein in de negatieve zin zo werkt en maakbaar is dan is dat ook zo in de positieve zin. Alleen vraagt dat wat meer inzet omdat voor 1 negatieve ervaring heb je 5 positieve ervaringen nodig om dat uit te balanseren. Maar met praktische, simpele tools kan jij zelf aan de slag met dat hoofd van jou en dat is wat ik doe tijdens 1 op 1 of groepsessies. Vrouwen hun toolbox aanvullen met praktische methodieken om zichzelf te versterken in het dagelijkse leven om zo negatieve gedachten, angsten,,… in de kiem te smoren.
En je bent niet alleen! Ieder van ons is belast met beperkende overtuigingen of belemmerende angsten waardoor we onszelf saboteren of klein houden. Hier komen we in volgende afleveringen nog op terug.
Maar door die bloot te leggen, en onszelf te begrijpen kunnen we tot zelfreflectie komen en bewustere keuzes gaan maken en gerichter werken aan verandering. Het is als het belichten van een pad in het donker; bewustwording creëert helderheid en maakt het mogelijk om bewuste stappen te zetten in de richting van groei.
Dus, het bewust maken van het onderbewuste is niet alleen een therapeutisch proces, maar een krachtige manier van zelfempowerment en blijvende positieve verandering. Het opent de deur naar een leven waarin we bewust sturen en vormgeven aan onze gedachten en gedragingen. Dus wil jij je goede voornemens waarmaken, dan raad ik aan de drijfveer achter je gedrag bloot te leggen vooraleer je je gedrag gaat proberen aanpassen vanuit die 5% zoals Wendy al zei.
Zo voorkom je ook wat Wendy aangaf rond de ene verslaving veranderen door de andere. Zoals bv. roken inruilen voor snoepen, of tv kijken voor overmatig sporten) Want als je weet waarvoor je vlucht en dat aanpakt dan hoef je jezelf geen nieuwe verslaving aan te smeren. Dan neem je de initiële reden van de verslaving of destructief gedrag weg.
Waarom vervallen we in slechte gewoontes? En welke slechte gewoontes of verslavingen zijn er?
Eerst en vooral wil ik nog benadrukken we vaak iets zien als een slechte gewoonte terwijl ze eigenlijk ernstiger zijn dan dat we zelf durven of willen toegeven. Ik ga het nu dus vooral hebben over de verschillende verslavingen, maar je kan het dus ook zien als een slechte gewoonte.
Een verslaving staat voor mij voor het weglopen van jezelf. Je bent op zoek naar verdoving voor iets dat je niet wil voelen of je wilt juist afleiding van de dingen die je voelt. Het is eigenlijk een manier om jezelf weg te duwen. Of je kan de vreugde niet in jezelf vinden en gaat dus op zoek naar een vervangmiddel.
Instant behoeftebevrediging is tegenwoordig standaard en we zijn het eigenlijk niet meer gewoon en houden er ook niet van om onaangename gevoelens te ervaren waardoor we die zo snel mogelijk wegduwen. Terwijl die vervelende emoties er laten zijn een pak minder energie vraagt dan ze telkens keer opnieuw weg te duwen. Dat is net zoals een bal die je onder water wilt duwen, die komt iedere keer weer heel hard naar boven. Zo gaat het ook met een bepaalde emotie, hoe meer we ze wegduwen hoe harder ze zullen boven komen.
Er zijn verschillende manieren om je emoties weg te duwen… Bij een eetverslaving zou je kunnen zeggen dat er een leegte wil opgevuld worden. Alcohol en drugs bieden dan weer een vlucht uit het huidige moment,… Er zijn eigenlijk een hele boel verslavingen.
Dan zal ik beginnen met de meest gekende: een gsmverslaving, een eetverslaving, alcoholverslaving, een sportverslaving, werkverslaving, roken, drugs, koffie, suiker, … Maar er zijn ook andere vormen die men niet meteen herkent als een verslaving zoals verslaafd aan graag gezien worden, verslaafd aan erkenning, aan prestaties, een partner, …
We kunnen ook verslaafd zijn aan bepaalde hormonen: Adrenaline, het opzoek zijn naar kicks, endorfines: bv. verslaafd geraken aan lopen
Cortisol, verslaafd aan stress. Niet meer kunnen ontspannen en stressvolle situaties opzoeken omdat je lichaam gewend is aan de staat van alertheid., Al deze voorbeelden zijn bedoeld om jullie een beeld te geven van de verschillende slechte gewoontes of verslaving. Vooral de minder gekende omdat we die vaak niet bekijken als een verslaving.
Ter afronding
Super bedankt voor het luisteren naar onze Podcast. Wij hopen dat jullie een pak wijzer zijn geworden over goede voornemens en je onbewuste brein.
Nu je weet dat je onderbewustzijn veel meer van je bewuste gedrag bepaalt dan dat je misschien dacht of wist lijkt het ook een logische stap om eerst de onbewuste drijfveren achter je oude gedrag te achterhalen om van daaruit meteen gericht te leren hoe je nu toch tot die duurzame gedragsverandering komt. Zodat je voor eens en voor altijd die goede voornemens gaat waarmaken. Want dat verdien je! En daar staan wij je graag in bij. Hoe?
Graag helpen en ondersteunen wij jou in het integreren van goede voornemens op een gezond en duurzame manier, waarbij je gebruik maakt van je onderbewuste en bewuste brein. Daarom bieden Maike & ik nu een Duo-sessie aan t.w.v. 197EUR:
- Je krijgt hiervoor in de plaats een NEI-sessie bij mij waarbij ik met mijn Biotensor op zoek ga naar jouw onbewuste patronen onder je slechte gewoonte en waarbij we deze ook energetisch gaan loskoppelen!
- Daarna volgt er een sessie bij Maike waarbij je doelgericht aan de slag gaat met concrete & praktische handvaten om op gezonde en blijvende manier komaf te maken met jouw slechte gewoontes. Zo betrek je meteen jouw onbewuste en bewuste brein bij je groei en worden je slaagkansen aanzienlijk hoger.
En ja! Dit aanbod is ook voor de vrouw die denkt het allemaal wel alleen te kunnen, die ben ik en ken ik goed. Maar ervaring heeft me geleerd dat groei sneller gaat als je hulp vraagt en doelgericht handelt ipv telkens weer opnieuw iets uit te proberen.