Zo fijn dat jij de weg naar dit blogbericht rond laag zelfbeeld hebt gevonden. Velen van ons weten wat het is om met schaamte, verlegenheid of een laag zelfbeeld door het leven te gaan.

In eerste instantie had ik altijd het gevoel dat ik het best wel in de hand had en dat gebrek aan zelfvertrouwen kon wegduwen. Hoe? Door een mooi masker uit te kiezen om op te zetten! Een masker waarmee ik ogenschijnlijk gelukkig, blij en altijd lachend door het leven ging. Maar de emoties achter dat masker waren heel anders en een stuk minder mooi!


Mijn doel met deze blog?

Ervoor zorgen dat jij de impact van je laag zelfbeeld niet langer onderschat maar vooral je eigen schoonheid en kracht gaat zien! Want hoe mooi zou het leven zijn als jij gewoon gaat leven zoals JIJ wil niet zoals de omgeving of maatschappij dat verwacht.

En denk je nu? Yeah right… Alsof dat kan! Ik ben er zelf het levende voorbeeld van.
Geloof je me nog niet op mijn woord, lees dan vooral verder en ontdek wat het met je doet en hoe je ermee aan de slag gaat.


Inleiding

Stel je voor dat je het grootste deel van je leven al hebt ervaren met een onzichtbare rugzak vol twijfels en zelfkritiek. Voor velen van ons is dit een herkenbaar scenario. Een leven waarin een laag zelfbeeld onze tweede huid geworden is.
Je weet dat het er zit en krijgt het maar niet afgeschud. Het is als een onzichtbare gevangenis die je belemmert om je volledige potentieel te omarmen. De schaduw die ons overal volgt en ervoor zorgt dat we ons niet durven te tonen zoals we zijn, niet zeggen wat we voelen of denken en kansen laten schieten.
In dit blogbericht gaan we dieper in op de wortels van laag zelfbeeld, de impact ervan op ons welzijn en hoe de omgeving een cruciale rol speelt in dit complexe vraagstuk.


Hoe ontstaat een laag zelfbeeld?

We worden allemaal geboren met een positief zelfbeeld maar dan begint het leven en dat kan hier een enorme impact op hebben.
Laag zelfbeeld is vaak het resultaat van een langzaam opgebouwde verzameling van ervaringen, verwachtingen en oordelen – zowel van anderen als van onszelf. 


Heb je bijvoorbeeld vaak kritiek gekregen van je ouders, werd er met je gelachen of werd je gepest,… dan kunnen al die ervaringen bijdragen aan hoe jij je nu voelt of kijkt naar jezelf.
Daarbovenop leven we in een maatschappij met heel wat verwachtingen en dragen we veel verantwoordelijkheden.
Zo moeten we er goed uitzien, gezond zijn, een carrière uitbouwen, werk en privé balanceren, een goede mama zijn, persoonlijke ambities najagen,…  – het is een zware klus en delicate evenwichtsoefening die de perfecte voedingsbodem kan zijn voor een broos zelfbeeld.

Een berg van verwachtingen waaraan ik niet dagelijks kan voldoen. Vroeger was ik dan streng voor mezelf maar het lukt me steeds beter om mild te zijn. Ik neem je even mee in hoe het eraan toeging in mijn hoofd;

Om 16u stapte ik vermoeid de trein op richting huis. Tijdens de rit ging ik een lijstje maken voor de winkel maar na 2 minuten lag ik al in slaap. Net op tijd had ik door dat mijn trein aan mijn halte stond, als een gezwinde gazelle sprong ik van de trein, want je dat kon ik toen dankzij de adrenaline.

Ik zocht mijn fiets en reed richting crèche. De plek waar ik die ochtend mijn dochter huilend achterliet. Ik was er nog steeds van aan het bekomen terwijl ik de boodschap kreeg dat Nel geen pap gedronken had (ze wilde geen borstmelk van een flesje). Daarbovenop wilde ze liever bij de begeleidster blijven dan met mij mee naar huis want zij hadden heel de dag geknuffeld.
Uiteindelijk kreeg ik haar aangekleed en in de fietskar. Fietste ik naar huis en liet haar aan de achterdeur nog even slapen zodat ik even op adem kon komen. Als ze snel wakker was dan vloekte ik omdat ik nog overspannen was en nog steeds geen winkellijstje had.

Ondertussen in mijn hoofd: Vandaag heb je echt niet genoeg gedaan op het werk, die to-do lijst is nog enorm. En dat winkellijstje, wanneer ga je dat doen?
Wat voor een moeder ben je nu eigenlijk. Je kind drinkt niet op de crèche en toch laat je haar daar een hele dag achter. Ze knuffelt met een andere vrouw omdat ze daar nood aan heeft. Nu ben je bij haar en ben je blij dat ze slaapt en lastig als ze te ‘snel’ wakker bent.

En ga zo maar door… Zie je daar een laag zelfbeeld in de maak?

We lijken te twijfelen aan alles en stellen elke rol die we opnemen in vraag. Deze continue zelfevaluatie, gekoppeld aan externe druk, kan een zware last worden die op de schouders drukt en langzaam maar zeker het zelfbeeld aantast.

Een laag zelfbeeld kan een destructieve kracht zijn die doordringt in elk aspect van ons leven. Het beïnvloedt niet alleen onze mentale gezondheid, maar ook ons fysieke welzijn en de manier waarop we relaties aangaan.


De Impact op jouw mentaal welzijn

Een laag zelfbeeld kan verschillende mentale gevolgen hebben die van invloed zijn op de algehele geestelijke gezondheid. Enkele van de mentale gevolgen van een laag zelfbeeld zijn:

Depressieve Gedachten: Mensen met een laag zelfbeeld ervaren vaak depressieve gedachten en gevoelens van hopeloosheid. Ze kunnen twijfelen aan hun eigenwaarde en het moeilijk vinden om positieve aspecten van zichzelf te zien.

Angst en sociale terughoudendheid: Een laag zelfbeeld kan leiden tot sociale angst en het vermijden van sociale situaties. Mensen kunnen bang zijn voor afwijzing en zichzelf isoleren uit angst voor kritiek.

Perfectionisme: Een constante drang naar perfectie om aan externe verwachtingen te voldoen, kan ontstaan als gevolg van een laag zelfbeeld. Dit perfectionisme kan leiden tot overmatige stress en angst.

Negatief zelfbeeld: Mensen met een laag zelfbeeld hebben vaak een negatief zelfbeeld. Ze kunnen hun eigen prestaties minimaliseren en de nadruk leggen op tekortkomingen, zelfs als die er niet zijn.

Zelftwijfel: Voortdurende zelfkritiek en twijfel aan eigen capaciteiten zijn kenmerkend voor een laag zelfbeeld. Dit kan het nemen van beslissingen bemoeilijken en leiden tot gevoelens van machteloosheid.

Perceptie van afwijzing: Mensen met een laag zelfbeeld interpreteren soms neutrale of positieve feedback als afwijzing. Ze zijn gevoeliger voor kritiek en ervaren deze sterker dan anderen.

Negatieve gedachtenspiraal: Een laag zelfbeeld kan een negatieve gedachtenspiraal in gang zetten, waarbij negatieve gedachten steeds sterker worden en het moeilijk wordt om positieve gedachten toe te laten.

Gebrek aan eigenliefde: Mensen met een laag zelfbeeld hebben vaak moeite met het accepteren van liefde en waardering van anderen. Ze kunnen denken dat ze het niet waard zijn om geliefd te worden.

Belemmering van levensdoelen: Een laag zelfbeeld kan belemmerend zijn voor het stellen en nastreven van levensdoelen. Het kan leiden tot het vermijden van uitdagingen uit angst voor falen.


Het is echt super belangrijk om aandacht te besteden aan deze mentale gevolgen en professionele hulp te zoeken indien nodig. En dat is waar ik in the picture kom? 😉

  • Wees  nu eerlijk met jezelf!?
    – Hoeveel van bovenstaande elementen kan je afvinken bij jezelf?
    – Wat is er herkenbaar?            
    – Verschiet je ervan? Of had je het wel verwacht?


Blijf jezelf niet tegenhouden en gun jezelf geluk en de kans op een mooi leven! Want aan alles kan je werken. Hoe? Dat lees je onderaan deze blog.


De impact op jouw fysiek welzijn

Een laag zelfbeeld kan aanzienlijke fysieke gevolgen hebben, omdat de geestelijke gezondheid nauw verbonden is met het welzijn van het lichaam. Enkele van de fysieke gevolgen van een laag zelfbeeld kunnen zijn:

Chronische stress: Negatieve gedachten en voortdurende zelfkritiek kunnen leiden tot een verhoogd stressniveau. Langdurige stress kan diverse fysieke problemen veroorzaken, zoals spierspanning, hoofdpijn en maagklachten.

Slaapproblemen: Een laag zelfbeeld kan de slaapkwaliteit beïnvloeden. Zorgen en negatieve gedachten kunnen leiden tot slapeloosheid of onderbroken slaap, wat op lange termijn kan leiden tot vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem.

Lichamelijke spanning: Het voortdurend vasthouden van spanning door negatieve zelfperceptie kan leiden tot lichamelijke spanning en pijn, met name in de nek, schouders en rug.

Verminderde zelfzorg: Mensen met een laag zelfbeeld hebben soms de neiging minder goed voor zichzelf te zorgen. Dit kan resulteren in ongezonde eetgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging en ander gedrag dat samenhangt met het verwaarlozen van jezelf.

Immuunsysteem zwakte: Langdurige stress, veroorzaakt door een laag zelfbeeld, kan het immuunsysteem verzwakken. Hierdoor wordt het lichaam vatbaarder voor ziekten en infecties.

Gewichtsveranderingen: Sommige mensen reageren op stress door hun eetgedrag te veranderen. Dit kan leiden tot gewichtstoename of -verlies, wat weer andere fysieke complicaties met zich mee kan brengen.

Hart- en vaatziekten: Onderzoek suggereert dat langdurige stress en negatieve emoties geassocieerd kunnen worden met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een laag zelfbeeld kan dus indirect bijdragen aan deze gezondheidsproblemen.

Hier wil ik wel even benadrukken dat deze fysieke gevolgen niet los staan van de mentale impact.
De interactie tussen de geestelijke en fysieke gezondheid is complex, en het aanpakken van een laag zelfbeeld kan helpen bij het verminderen van deze fysieke impact.

  • Wees  nu eerlijk met jezelf!?
    – Hoeveel van bovenstaande elementen kan je afvinken bij jezelf?
    – Wat is er herkenbaar?
    – Verschiet je ervan? Of had je het wel verwacht?


Professionele ondersteuning en zelfzorgpraktijken kunnen een integrale rol spelen bij het herstellen van zowel geestelijke als lichamelijke welzijn. En laat dat nu net zijn waarin ik gespecialiseerd ben. 😊

De impact op je relaties

Zoals je ondertussen zelf misschien al wel ervaren hebt of weet is dat een laag zelfbeeld ook een enorme impact heeft op hoe je relaties aangaat en beleeft. Ik lijst graag nog even op welke gevolgen dit heeft zodat je ook dit niet meer gaat negeren;


Angst voor afwijzing: Mensen met een laag zelfbeeld kunnen diep gewortelde angsten hebben voor afwijzing. Hierdoor kunnen ze terughoudend zijn om relaties aan te gaan uit angst dat ze niet goed genoeg zullen zijn voor hun partner.

Onzekerheid in relaties: Een laag zelfbeeld kan leiden tot voortdurende onzekerheid over de eigen waarde binnen een relatie. Individuen kunnen constant twijfelen of ze wel die liefde en waardering verdienen.

Zelfopoffering: Mensen met een laag zelfbeeld kunnen de neiging hebben zichzelf op te offeren om de relatie te behouden. Ze kunnen overmatig toegevingen doen, hun eigen behoeften negeren en te veel focussen op het behagen van de ander.

Afhankelijkheid: Een laag zelfbeeld kan leiden tot emotionele afhankelijkheid binnen relaties. Mensen kunnen hun eigen geluk volledig laten afhangen van de goedkeuring en liefde van hun partner.

Vermijding van intimiteit: Angst voor afwijzing kan leiden tot het vermijden van emotionele intimiteit. Mensen met een laag zelfbeeld kunnen moeite hebben met het delen van hun ware gevoelens en gedachten, uit angst dat ze afgewezen zullen worden.

Jaloezie en onzekerheid: Een laag zelfbeeld kan leiden tot overmatige jaloezie en voortdurende onzekerheid over de loyaliteit van de partner. Dit kan leiden tot spanningen en conflicten binnen de relatie.

Zoeken naar bevestiging: Mensen met een laag zelfbeeld kunnen voortdurend bevestiging zoeken van hun partner om hun eigenwaarde te versterken. Dit constante verlangen naar bevestiging kan druk uitoefenen op de relatie.

Zelfopgelegde isolement: Sommige mensen met een laag zelfbeeld kunnen zichzelf isoleren uit angst dat anderen hun tekortkomingen zullen ontdekken. Dit kan leiden tot een gebrek aan sociale interactie en het moeilijk maken om nieuwe relaties aan te gaan.

Niet goed genoeg voelen binnen de relatie: Een laag zelfbeeld kan ervoor zorgen dat iemand zich voortdurend ‘niet goed genoeg’ voelt binnen de relatie, zelfs als de partner positieve signalen geeft. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal van zelftwijfel.

Zelfsabotage: Mensen met een laag zelfbeeld kunnen de neiging hebben om relaties onbewust te saboteren. Ze kunnen zich terugtrekken uit de relatie of gedrag vertonen dat de verbinding in gevaar brengt.

  • Wees nu eerlijk met jezelf!?
    – Hoeveel van bovenstaande elementen kan je afvinken bij jezelf?
    – Wat is er herkenbaar?            
    – Verschiet je ervan? Of had je het wel verwacht?

Het is belangrijk om te benadrukken dat het werken aan een positiever zelfbeeld essentieel is voor het opbouwen van gezonde en bevredigende relaties.

Professionele ondersteuning, zelfreflectie en het ontwikkelen van zelfliefde zijn stappen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je vermogen om succesvolle en evenwichtige relaties aan te gaan.
En dat komt allemaal aan bod in het online programma Free Spirit waarin je leert ontdekken wie je bent, wat je wil, op welke manier jij jezelf tegenhoudt en hoe je je zelfbeeld kunt verbeteren. Je staat er dus niet alleen voor op dit hobbelig parcours naar meer zelfliefde. Ik ben er voor je.

Naast de impact die een laag zelfbeeld allemaal op jouw heeft, hebben ook de mensen waarmee je je omringt invloed op hoe jij naar jezelf kijkt.

De Invloed van de omgeving op je zelfbeeld

Onze omgeving speelt een cruciale rol bij het vormgeven van ons zelfbeeld. Deze impact is vaak complex en kan zowel positieve als negatieve invloeden omvatten. Hier zijn enkele manieren waarop onze omgeving ons zelfbeeld kan beïnvloeden:

Sociale vergelijking: Mensen hebben de neiging zichzelf te vergelijken met anderen in hun directe omgeving. Dit kan leiden tot positieve stimulans en motivatie, maar ook tot gevoelens van tekortschieten als je denkt niet te kunnen voldoen aan bepaalde normen of verwachtingen.
Dat is voor mij het verschil tussen verrijken en vergelijken. Daar maakte ik samen met Elke een interessante podcast over.

Welke van de twee doe jij het meest? Verrijken of vergelijken?

Familie dynamiek: Het gezin waarin we opgroeien speelt een cruciale rol in het vormen van ons zelfbeeld. Opmerkingen, verwachtingen en waarden die binnen het gezin worden gedeeld, kunnen diepgaande effecten hebben op hoe we onszelf zien. Kreeg je vaak kritiek of opmerkingen, werd er met je gelachen,… dan is de kans groot dat dit een negatieve impact had op je zelfbeeld.
Kreeg je veel steun, ontving je positieve feedback en complimenten dan zal dit eerder een positieve impact hebben op je zelfbeeld.

In welk van de twee gezinnen herken jij je het meest?

Media-invloed: Media, waaronder sociale media, beïnvloeden sterk hoe we onszelf waarnemen. Het constante blootstellen aan ‘ideale’ schoonheidsnormen en levensstijlen kan een vertekend beeld van eigenwaarde creëren en onrealistische verwachtingen scheppen.

Hoe voel jij je als je naar een fotomodel kijkt?

Sociale normen en cultuur: De heersende sociale normen en culturele verwachtingen bepalen vaak wat als ‘mooi’, ‘succesvol’ of ‘waardevol’ wordt beschouwd. Mensen kunnen hun zelfbeeld aanpassen aan deze normen, wat soms kan leiden tot jezelf aanpassen in plaats van authentieke zelfexpressie.

voorbeeld:
Je voelt je best oke in je vel maar komt op je werk terecht tussen een team slanke dames die erg veel bezig zijn met hun uiterlijk en gezondheid. Je begint aan jezelf en je keuzes te twijfelen en voelt steeds meer de druk om ook aan die verwachtingen te voldoen.
Uiteindelijk pas je je gedrag aan door mee te diëten en intensief te sporten. De heersende normen en verwachtingen hebben je dus aangezet om te veranderen i.p.v. jezelf te blijven. Het is dan erg belangrijk dat je je bewust wordt van die invloeden en beter streeft naar zelfacceptatie en een gezond zelfbeeld.

Wanneer heb jij je al is aangepast aan de verwachtingen van anderen?

Interacties met leeftijdsgenoten: Hoe anderen ons behandelen en de feedback die we van leeftijdsgenoten ontvangen, heeft invloed op ons zelfbeeld. Positieve sociale interacties kunnen ons zelfvertrouwen vergroten, terwijl negatieve ervaringen onze eigenwaarde kunnen ondermijnen.

Ben jij het vaakst omringd door positieve of negatieve mensen?

Educatieve omgeving: De school- en werkomgeving speelt een rol bij het vormen van ons zelfbeeld. Prestaties en de feedback van leraren of collega’s daarop maar ook het gevoel hebben dat je competent bent in je job/opleiding heeft een invloed op hoe jij naar jezelf kijkt.
Dus hoe op school naar jou en je prestaties gekeken werd kan vandaag nog steeds een impact hebben op hoe jij je voelt.
We hebben allemaal wel een opmerking van op school van die ene leerkracht die is blijven hangen. Of niet soms?

Zelfperceptie in relaties: De manier waarop we worden behandeld in romantische, vriendschappelijke en professionele relaties kan ons zelfbeeld diepgaand beïnvloeden. Liefdevolle ondersteuning kan het zelfvertrouwen vergroten, terwijl negatieve ervaringen het zelfbeeld kunnen beschadigen.
Omgeving is zo bepalend voor een succesvol leven dat je dit best eens goed gaat onderzoeken. Mensen met een laag zelfbeeld lijken vaak mensen aan te trekken die gebruik van hen maken of hen bevestigen in wat ze al (negatief) over zichzelf denken. Dat is niet de beste omgeving om in te vertoeven.

Wie geeft jou een goed gevoel? Wie gelooft er in jou?

Zelfreflectie en zelfpraat: De manier waarop we over onszelf denken en tegen onszelf praten, kan beïnvloed zijn door de taal en attitudes die we van anderen (ouders, broers/zussen, vrienden, collega’s,…) hebben opgepikt. Positieve zelfpraat en zelfreflectie zijn belangrijk voor het bevorderen van een gezond zelfbeeld.

Wat was jouw laatste positieve boodschap aan jezelf?

Ervaringen van afwijzing of acceptatie: Ervaringen van afwijzing (zoals pesten, gedumpt worden, niet aanvaard voelen) of acceptatie (positieve erkenning, erbij mogen horen,…)  kunnen diepgaande gevolgen hebben voor hoe we onszelf waarderen en zien in relatie tot anderen. Je kan wel raden welke bijdraagt aan het positieve en het negatieve, zeker


Het is van essentieel belang om ons bewust te zijn van deze invloeden en, indien nodig, actief te werken aan het cultiveren van een gezond zelfbeeld. Zelfbewustzijn, zelfcompassie en het omringen van onszelf met ondersteunende en positieve invloeden kunnen bijdragen aan een positieve ontwikkeling van ons zelfbeeld.

Een positief zelfbeeld komt niet vanzelf, dat vraagt wat inzet en aanpassing. Ik help je graag al op weg.

Wat kun je eraan doen?

Het doorbreken van de ketenen van laag zelfbeeld vereist moed, zelfreflectie en de bereidheid om verandering te omarmen. Hier zijn enkele praktische oefeningen en methodieken die je kan toepassen:

1. Zelfcompassie in de praktijk: Neem dagelijks een paar minuten de tijd om lief te zijn voor jezelf en begrip te tonen.
Benoem wat je goed doet, wat goed ging en koppel hier eventueel positieve affirmaties aan die je dagelijks kunt herhalen.

“Ik ben krachtig, mooi en waardevol. Mijn zelfliefde groeit elke dag.”
“Mijn intelligentie is een bron van kracht. Ik leer en groei constant.”
“Mijn lichaam is gezond en sterk. Ik respecteer en verzorg het met liefde.”

2. Mindfulness en Zelfbewustzijn: Breng regelmatig momenten door in stilte, waarin je bewust ademt en je observeert welke gedachten naar boven komen, zonder jezelf te veroordelen.

Identificeer die negatieve gedachten en onderzoek hun oorsprong. Ook hier kan je deze gedachten herschrijven naar positieve affirmaties en dagelijks herhalen.

3. Zelfexpressie: Uit je gevoelens door middel van creatieve expressie, zoals schrijven, tekenen of dansen.
Praat ook met anderen over je ervaringen en ontdek dat je niet alleen bent.



Wil jij niet langer het slachtoffer zijn van je laagzelfbeeld en alle pijn die daarmee samenhangt?



Bijvoorbeeld die knappe, leuke man die voor een andere vrouw kiest, je baas die je collega kiest voor jouw droomjob?
Je partner die je als vanzelfsprekend neemt en vindt dat jij het huishouden moet doen,…
Je verstoppen onder een handdoek op het strand waardoor spelen met je kinderen moeilijk wordt, want wat zullen de mensen niet denken van jou in een badpak.


Maar wil jij net degene zijn die als eerste gekozen wordt door die knappe man, je baas, vrienden,…
Een partner waarmee je samen de rollen verdeeld waardoor je nog tijd hebt om samen te genieten van een leuke date?
Vol zelfvertrouwen op het strand staan en genieten van de tijd met je kinderen? En jezelf zijn waar je ook bent?

Laat mij  dan de Soul Revival Sessions voorstellen. Een plek waar jij jezelf mag zijn, aanvaard wordt voor wie je bent en je zal ontdekken dat je niet de enige bent met een laag zelfbeeld.
Dit is een positieve omgeving waarin je je kwetsbaarheid kunt tonen zonder veroordeeld of uitgelachen te worden. Het is een plek waar vrouwen met gedeelde ervaringen elkaar stimuleren en motiveren om te groeien.


In de Soul Revival Sessions kun je:

  • Deelnemen aan groepsgesprekken, geleide meditaties en zelfreflectieoefeningen
  • Verbinding maken met andere vrouwen die hun eigen groeiproces doormaken.
  • Profiteren van ondersteuning en mentoring van een ervaren coach en therapeut


Kortom, het is een ruimte waarin je jezelf kunt herontdekken, je zelfbeeld kunt versterken en de kracht kunt vinden om te bloeien.


Conclusie

Laag zelfbeeld is een uitdaging die velen van ons kennen, maar het is niet het einde van het verhaal. Door bewustwording, zelfcompassie en de ondersteuning van mijzelf en de deelnemers van soul Revival Sessions, kan jij aan de reis naar innerlijke kracht beginnen. We laten die schaduw van het laag zelfbeeld voor eens en voor altijd achter ons en beginnen samen aan een nieuw hoofdstuk vol zelfbepaling, zelfliefde en groei.

Meer weten? Stuur me een mailtje naar [email protected] en ik leg het je verder uit.

Veel liefs
Maike